Hoe vereenvoudig ik mijn leven?

Eenvoudig leven betekent niet dat je al je bezittingen moet wegdoen en op een berg moet gaan zitten mediteren. Dat lijkt  misschien wel lekker simpel, zo rustig en zonder gezeur een beetje mediteren, maar dat is voor de meeste mensen niet heel erg realistisch. Wanneer je éénmaal op die berg zit zal je leven er best wel overzichtelijk uitzien. Maar de weg er naartoe is nog niet zo heel gemakkelijk.

Door bewust kiezen kun je doen wat belangrijk voor je is, maar ook laten waar je geen tijd voor hebt. Dat levert ruimte op in je hoofd en ook in je huis. Omdat de bijbehorende spullen ook weg kunnen. Zo maak je je leven ook eenvoudiger.

Maar hoe weet je nu wat belangrijk is? Uiteindelijk wil iedereen maar één ding….geluk! Wanneer ben je gelukkig? Als je de dingen doet die je het liefst doet. Maar hoe weet je nu wat belangrijk is? Zeker wanneer je het druk hebt, lijkt soms alles belangrijk. Dit jaar is het thema van de loslaatdag ‘kiezen voor eenvoud’. Eenvoud willen in je leven betekent iets ingewikkelds loslaten. Ingewikkeld kan je het maken als je van alles ‘moet’ of ‘wilt’. Moeten schijnt zo’n beetje het woord te zijn wat de meeste weerstand oproept, want je MOET natuurlijk helemaal niks, nouja behalve van jezelf dan…Cursus loslaten

Moeten

Eten, drinken, slapen en nog een paar van dat soort dingen zijn dingen die noodzakelijk zijn. Maar er zijn een heleboel dingen die je ‘moet’ die je helemaal niet moet. Dus hoe kun je daar nou iets mee? Ik heb even een lijstje gemaakt van een paar dingetjes die ik ‘moet’:

  • boodschappen doen
  • kind ophalen uit school
  • naar cursus

Het eerste op mijn lijstje is boodschappen doen. Natuurlijk moet ik eten, en daarom ‘moet’ ik boodschappen doen. Maar wat nou als ik dat niet zou doen? Misschien doet mijn vriend dan wel boodschappen, of heb ik nog genoeg eten in huis om te koken vanavond, of gaan we uit eten, of ga ik bij iemand eten. Als ik even nadenk heb ik eigenlijk best wel veel keus. Meestal is iets wat je denkt te moeten  een keus die je hebt gemaakt. Vaak heb je dat vastgezet en denk je er niet meer over na.

Kiezen

We gaan er vaak pas weer over nadenken als het niet lukt. Bijvoorbeeld als ik mijn kind moet ophalen. Als ik vaststa in de file dan lukt dat niet. Maar ik heb wel de verantwoordelijkheid genomen. Mijn kind rekent erop. Als ik niet kom, dan hebben we beiden een probleem. Dus dat moet opgelost. Misschien kan iemand anders hem ophalen of kan hij even met een vriendje mee spelen tot ik er ben…probleem opgelost, tenminste na een telefoontje.

020Willen

En dan moet ik ook nog naar cursus. Nouja dat hoeft natuurlijk óók helemaal niet. Ik heb wel gezegd dat ik die cursus ga volgen, maar als ik niet wil gaan, dan ga ik gewoon niet. Als ik netjes ben en even afzeg, ben ik er vanaf. Maar eerlijk gezegd lijkt het me hartstikke leuk om te leren hoe ik mijn eigen groenten kan verbouwen. Dus ik ga helemaal niet afzeggen, ik ga naar cursus! Sommige dingen die je ‘moet doen’, doe je gewoon omdat je dat wil, en dat is precies waar het om gaat natuurlijk. Dat het jouw keuze is.

Hoe zit dat met jou?

Neem eens een paar minuten om op te schrijven wat je allemaal moet. Schrijf vooral die dingen op die moeten en waar je gestrest van wordt omdat je dat allemaal nog moet doen. Onderstreep waar je blij van wordt, en streep door wat je gewoon echt niet gaat doen. Kijk nog eens of de dingen die je echt moet, ook op die manier moeten? Misschien kun je wel een keus maken die beter bij je past, of waar je blijer van wordt? Kun je nog meer doorstrepen? Kun je iets anders doen? Kun je al wat loslaten?


LOSLAATDAG

Zaterdag 14 maart, op de loslaatdag gaan we nog meer loslaten. Behalve over kiezen wat je moet en wilt doen gaat het ook over spullen. Wat kun en wil je allemaal loslaten? Eenvoudig leven levert veel op: ruimte, rust en tijd voor ervaringen in plaats van spullen. Maar in deze tijd van informatie-overload en druk-druk-druk vraagt het ook een actieve houding om te kiezen voor eenvoud.

En dat begint met je bewust zijn van welke spullen wel of niet bij je horen. De Loslaatdag biedt een overzicht van stappen naar meer eenvoud. Doe daarom zaterdag 14 maart mee met de landelijke loslaatdag. Natuurlijk hebben we, net als voorgaande jaren weer leuke workshops voor je. Zo is er de workshop ‘Hoe vereenvoudig ik mijn leven’, barstensvol praktische tips.

Met de workshop ‘Schrijf je los’ maak je je hoofd leeg en krijg je helder wat belangrijk is voor jou. Deze workshop wordt gegeven door Barbara van schrijfroute.nl, tevens de initiatiefneemster van het Zaanse Schrijfcafé.

Je kunt ook loslaten uit je lijf door een klankschaalmeditatie of een voetmassage. Deze twee succesvolle klassiekers zijn een aanrader.

De workshops beginnen om 12:45 en 13 uur, maar je kunt vanaf 12:15 al terecht.

Kijk hier voor meer informatie over de loslaatag

Meldt je hier aan voor de loslaatdag