Waarom lijstjes niet werken

Surfer at Beach --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Surfer at Beach — Image by © Royalty-Free/Corbis

‘Het werkt gewoon niet’ zei een klant afgelopen week tegen mij, laten we hem Willem noemen. ‘Ik doe gewoon niets van mijn lijsten’. Willem was aan de slag met Getting Things Done en kwam er niet uit. Daarom had hij mij gebeld. Ik bekeek zijn lijsten. Er stond een verwijzing naar een mail. ‘Maar wat moet je met deze mail dóen’? vroeg ik. ‘Wat ik hier zie is een lijst met ongenomen beslissingen, die kun je niet DOEN’!

Willem pakte de mail erbij en begon te lezen.
‘Dit is dus minstens al de tweede keer dat je deze mail leest’, merkte ik op.
‘Derde of vierde keer denk ik’ zei hij.
‘Zonde van je tijd’, concludeerde ik.
‘Dertig mails per dag, 1 minuut per mail, da’s zo een half uur per dag’.
‘Keer 5 dagen, precies de tijd die je tekort komt om elke week een keer extra te sporten’ rekende ik door.
Daar hadden we het namelijk net over gehad. ‘Hmmm’reageerde Willem, er begon hem een lichtje op te gaan.

Willem besloot dat de eerstvolgende actie was een stukje te schrijven over de training die hij ging geven. Het moest gepost worden in een facebookgroep. En ook nog op een website van de plek waar hij die training ging geven.
‘Ik weet niet of ik dat wil, een Vlog maken’ zuchtte hij toen hij verder las.
‘Wat moet je doen om daar achter te komen?’ vroeg ik.
‘Eigenlijk moet Bart dat beslissen’.
‘En die moet eigenlijk ook die stukjes schrijven, die kan dat veel beter.’
‘Kun je het doorsturen naar Bart en hem dat vragen?’
‘Eigenlijk kan ik hem beter even bellen straks.’
‘Zet dat op je bellijst’ zei ik, ‘want dat is een actie en een duidelijke beslissing’. Willem schreef op: Bart bellen over mail x, stukje schrijven, fb post, website x en vlog? Daarmee was de mail afgehandeld en de blokkade opgelost.

‘Denk je dat je dit nu wel zult doen straks’?
‘Ik weet het zeker’ zei Willem.
We spraken af dat hij vanaf nu zijn mails niet meer zou lezen zonder dat hij tijd had direct te beslissen.
‘Dat wordt wel afkicken’ concludeerde Willem
‘Ik kijk zeker 29 x per dag op mijn telefoon’.
‘Dat wordt sporten’ voorspelde ik.

Een mailbox is een automatische in-box. Net als je brievenbus overigens. Daar worden dingen voor je verzameld waar je iets mee moet doen, of niet. Dat is jouw beslissing. Neem die! Direct de eerste keer dat je die mail leest, dat scheelt een hoop tijd, plus een hoop weerstand die je krijgt als je weet dat je een beslissing moet nemen waar je tegenop ziet.

Wil je meer weten over Getting Things Done? Kijk hier.

Save

Save

Save

Save