Bang dat je iets toch nog nodig hebt wanneer je spullen wegdoet?

Loslaten zonder spijt

7 vragen die je kunt stellen om geen spijt te krijgen wanneer je iets wegdoet.

De enquête op de loslaatdag (14 maart 2014) laat zien dat één op de drie deelnemers aan de loslaatdag bang is spijt te krijgen na het wegdoen van spullen. In dit artikel ga ik hier dieper op in zodat je deze keuze met meer overtuiging te kunt maken.

Naast dat je je van een voorwerp afvraagt ‘wat is het’ en ‘waar gebruik ik het voor’ kun je deze checklist gebruiken om bij twijfel te bepalen of je een voorwerp echt wilt houden. Natuurlijk hebben deze vragen alleen betrekking op je eigen spullen, niet op dingen die van anderen zijn of die door meerdere mensen gebruikt worden.

  1.  Heeft dit voorwerp op dit moment een functie in mijn leven nu?
  2. Vind ik het mooi/nuttig?
  3. Wordt ik blij van dit voorwerp?
  4. Heb ik dit in het afgelopen jaar gebruikt?
  5. Gebeurt er een ramp wanneer ik zonder dit voorwerp verder moet leven?
  6. Heb ik dit voorwerp van iemand gekregen en vindt deze persoon het erg, als ik er iemand anders blij mee maak?
  7. Is dit voorwerp bij mij beter af dan bij iemand anders?

Bij 3x nee kun je het loslaten, en als je daarover twijfelt neem je 4x nee als maat.

Wanneer je na het stellen van deze vragen nog steeds twijfelt of het voorwerp echt weg kan, doe een voorwerp dan ‘op proef’ weg. Zet het eens een tijdje uit het zicht. Dat kan op een zolder of in een doos zijn, maar ook bij iemand anders. Leen het bijvoorbeeld uit aan iemand die het goed kan gebruiken op voorwaarde dat je het terug kunt vragen of krijgen op het moment dat zij het niet meer gebruiken. Dikke kans dat je denkt: ‘alsjeblieft niet’, wanneer je het terugkrijgt.

Als je durft zet dan een datum op de doos met jaartal. Wanneer je iets toch nog nodig blijkt te hebben kun je het weer ‘terugpakken’. Wat je na een jaar niet uit de doos hebt gehaald, gooi je ongezien weg. Je weet niet eens meer wat er in de doos zat! Hoe hard had je die spullen dan nodig?

Wil je meer weten over loslaten en hoe dat moet? Volg dan de cursus loslaten vanaf 1 of 4 april 2014.