Deze 10 tips geven grip op je geld!

Een omzet van een paar honderd euro en belastingaanslag van € 40.000. Onlangs hoorde ik van een ondernemer dit verhaal. Ze had geen BTW hoeven betalen omdat ze te weinig omzet had, daarom had ze geen aangifte gedaan (een zogenaamde nulaangifte). Uiteindelijk had de belastingdienst haar inkomen ‘geschat’ en daar een boete bovenop gedaan wegens het niet doen van aangifte. Met als gevolg een dikke vette aanslag!

Uiteindelijk hoefde ze deze aanslag niet te betalen, maar je moet wel iets dóen! Namelijk in de eerste instantie je aangifte en in dit geval: bellen. Normaal gesproken ga je éérst betalen, maar als er iets is dan moet je praten. Je moet bellen, overleggen, begrip voor je situatie vragen, een regeling treffen, in elk geval iets laten horen en bereid zijn om het op te lossen. Want als je dat niet doet loopt het op.
Voor een andere klant belden we de belastingdienst om zo’n regeling te treffen. Toen bleek dat ze beslag hadden proberen te leggen op haar loon (ze had in de zomer twee maanden een tijdelijk contract gehad). Het beslag was mislukt, maar de zaak was inmiddels wel naar een deurwaarder met bijbehorende extra kosten en extra boetes. Dit had ze kunnen voorkomen wanneer ze tijdig had gereageerd.

American Dollars Falling from the Sky
Hoe houdt je nu grip op je geld? Wanneer je rekeningen laat opstapelen worden ze vanzelf duurder. Het is dus zaak ze zo snel mogelijk te betalen. Een goed overzicht helpt je daarbij. Door deze 10 stappen krijg je vat op je geld:

  1. Maak je post dagelijks of tenminste wekelijks open
  2. Betaal rekeningen die je ontvangt direct of bewaar ze op één plek bij elkaar (bijvoorbeeld in een rode map) tot je gaat betalen
  3. Wanneer je niet direct betaalt kies dan een vast moment in de week/maand om dit te doen
  4. Laat zoveel mogelijk vaste kosten automatisch afschrijven
  5. Zorg dat er voldoende saldo op je rekening staat om deze vaste lasten te kunnen betalen
  6. Schrijf op je rekeningen dat en wanneer je betaald heb
  7. Berg betaalde rekeningen op op een vaste plek, bijvoorbeeld gesorteerd op bedrijf in een (hang)map of gewoon alles over één periode (maand/kwartaal/jaar) bij elkaar in een doos zodat je kunt terugzoeken wat je met een rekening hebt gedaan
  8. Betaal andere rekeningen zo snel mogelijk en wanneer je niet kunt betalen, neem dan contact op met de schuldeiser. Meestal zijn die blij van je te horen en probeer een betalingsregeling te treffen: ze hebben liever hun geld in kleine stukjes dan helemaal geen geld. Hou bij welke afspraken je hebt gemaakt over (nog) niet betaalde rekeningen, niet daarvoor eventueel een extra papier aan de factuur vast die het betreft
  9.  Investeer één keer de tijd om een goed systeem op te zetten voor je administratie
  10. Wanneer je het moeilijk of eng vindt om het alléén te doen vraag dan hulp. Soms helpt het alleen al wanneer er iemand aanwezig is in de kamer, desnoods kan die iets anders doen.

Wil je meer weten over het op orde krijgen van je financiën en tips krijgen van een financieel expert  Kom naar de lezing op dinsdag 13 oktober: voortaan grip op je geld, waar financial organizer Sandra Schouwenaar een gebruiksaanwijzing voor pubers en ouders geeft om je eigen, maar ook de financiën van je kind op orde te krijgen! Met onbetaalbare tips en trucs! Meld je nu aan! Of lees er hier meer over.