Een flesje met focus en een slaapzalfje, bestaat dat?

‘Ik gebruik geur om mijn klanten te activeren’ zei Dave tegen me. Ik was direct geboeid. Dave is een collega professional organizer. Ik denk dat het zo’n twee of drie jaar geleden was dat we elkaar voor het eerst spraken. ‘Het is natuurlijk niet zo dat mensen door het gebruik van geur in huis direct gaan opruimen, maar je kunt er wel voor zorgen dat iemand meer focus heeft’. Zoals je een muziekje kunt draaien waardoor je vrolijker wordt, kun je ook een geur gebruiken om te activeren. Ik vond dit een buitengewoon fascinerend idee: focus uit een flesje…

‘Je denkt dat je citroen ruikt’ legde Dave uit, die alles over geur bleek te weten, maar eigenlijk is het maar één laagje van de citroen geur die je herinnering aan een citroen ophaalt’. In werkelijkheid was het een gras was ik rook. Ik had mogen kiezen uit een paar ‘geurfamilies’. Ik koos citroen, want ik hou van citroen. Dus Dave liet me citroen ruiken. Tenminste, dat dacht ik. Toen hij me nog een citroen liet ruiken, rook de eerste  plots naar een goedkoop soort wc-verfrisser.  Uiteindelijk rook ik een echte citroen. Die bleek die uit veel meer ‘lagen’ te bestaan dan alle voorgaande geuren. Bij de echte citroen had ik een visioen van boomgaarden in Spanje, en daar werd ik pas echt blij van!

roses_193283Citroen werkt activerend. Zo’n activerende geur kun je gebruiken wanneer je aan het werk wilt. Geuren werken heel direct in op je emoties. De geurreceptoren in je neus zijn direct verbonden met je hersenen. Op veel geuren hebben mensen min of meer dezelfde reactie, maar soms kan het ook een heel andere, persoonlijke herinnering oproepen. Wat je echt lekker vind is voor iedereen dan ook heel persoonlijk.

Geur kan je helpen, omdat het je stemming beïnvloed. Het is één van de factoren waar je invloed op kunt uitoefenen. Als je in een positieve, actieve stemming bent kun je je beter richten op je doelen. Net zoals een geordende omgeving waarin je alles kunt vinden je kan helpen de dingen te doen die je wilt en moet doen. Maar wist je dat je ook in de winkel door middel van geur wordt verleid tot het kopen van dingen? En dat wierrook zoveel fijnstof in je huis produceert dat het de veiligheidsnorm overschreid? De wereld van geuren is fascinerend en Dave blijkt er alles van te weten.lavender_purple_lavender_bunch

Dave maakte nog een zalfje waarmee mijn zoontje heerlijk slaapt en een spray waar ik me heel opgeruimd voel. Wow, ik wist niet dat dat kon. Geur kan je dus helpen om in een betere stemming te komen voor wat je wilt doen zoals opruimen of slapen. Het is één van de omgevingsfactoren die je kunt beinvloeden en waarmee je beter voor jezelf zorgt. En dat kan helpen, net als een vrolijk muziekje om in een betere stemming te komen of sporten om je fitter te voelen.


Lezing op maandag 22 juni

Abstract background of beautiful color smoke waves.Wil je meer weten over de invloed van geur en hoe jij dit kunt benutten? Kom dan naar de interactieve lezing op maandag 22 juni aanstaande waarin Dave je vanaf 20:00 uur nog veel meer geur laat ervaren. Mis het niet! Meld je nu aan. Eerst meer weten? Lees hier meer…

Ja, ik doe mee!